Einde VAR in zicht

De Verklaring arbeidsrelatie (VAR) voor zzp'ers zal per 1 mei verdwijnen. Er komt een overgangstermijn voor de invoering van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (wet DBA) tot 1 mei 2017.
 
De VAR wordt vervangen door modelovereenkomsten. Die moeten zzp'ers en bedrijven meer duidelijkheid en zekerheid geven. Bij een VAR kunnen mensen op papier werken als zzp´er terwijl ze in de praktijk eigenlijk gewoon in dienst zijn. Dat is lastig te controleren voor de Belastingdienst en financiële gevolgen zijn altijd voor de zzp'er. Daarom moeten zzp'ers en opdrachtgevers voor 1 mei 2017 aantonen dat zij geen werknemers relatie hebben. Een mogelijkheid hiervoor is het werken met contracten die door de fiscus goedgekeurd zijn.

Voorheen 

De VAR is bedoeld om bedrijven duidelijk te maken of zij loonheffing moeten inhouden en betalen over inkomsten van zzp'ers. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) wilde al langere tijd af van de VAR, maar hij stuitte op verzet in de Senaat. Hij deed een reeks toezeggingen. Zo komt er een langere overgangsfase van een jaar.

Onrust 

Er is veel weerstand tegen de invoering van de wet DBA die onrust op de zzp-markt veroorzaakt omdat er onduidelijk is hoe het werken met modelovereenkomsten in de praktijk zal uitpakken.
01-02-2016

Inspiratie Lab