Energielevel werknemers daalt

Energielevel werknemers daalt

Werknemers hebben nu minder energie dan twee jaar geleden. Ze staan meer onder druk, de prestatielat is hoger gelegd en er moet harder gewerkt worden.

De groep werknemers die onder druk staan groeit. Deze mensen, zo'n 40 procent van de werknemers, zijn vooral bezig met het halen van korte termijndoelen en het oplossen van acute problemen. Eigenbelang gaat boven samenwerking en spanningen en frustraties komen regelmatig naar boven. Het aantal medewerkers dat zich wel 'relaxt' voelt in hun werk, is intussen afgenomen, waarschijnlijk onder druk van een aantrekkende economie en dreigende massaontslagen.


Productiviteitsverlies

Energie heeft direct en indirect effect op gedrag en prestaties. Het energielevel heeft een voorspellende waarde. Zo hebben mensen die veel werkstress ervaren eerder de neiging om het komend jaar ergens anders te gaan werken en liggen hun prestaties gemiddeld lager dan die van hun energieke collega's.

Stop met hectiek

Er zijn ook uitzonderingen: directie en management én vijftig plussers hebben vaak nog wel goede energie tijdens het werk.

Om ervoor te zorgen dat je werknemers weer energie krijgen, kun je verschillende dingen doen. Als eerste is het belangrijk om de energielekken in je organisatie zo snel mogelijk te dichten. Stop met de hectiek en vraag je af wat ook alweer de bedoeling van het werk was.
10-03-2016

Inspiratie Lab